Tandblekning ska göras hos tandläkare

Att bleka tänder har blivit populärt och du har säkert upptäckt att det finns en djungel av preparat och metoder. Det är kanske av just den anledningen den Europeiska Kommissionen beslöt att ta fram ett regelverk för säkra metoder och att produkter som innehåller 0,1 – 6 % väteperoxid bara får säljas till tandläkare.

Billigt?

Det finns tandblekningssystem som för några hundralappar utlovar fyra till fem nyanser vitare tänder, vilket naturligtvis är både häpnadsväckande och sensationellt. Visst kan man prova billiga blekmedel om det gäller en smutsig skjortkrage eller en gammal missfärgad toalettstol. När man vill bleka sina tänder tycker jag dock att det är det en god och förnuftig idé att låta en tandläkare ansvara för det.

Blekning av tänder, så går det till

Fläckar på tänderna kan delas in i två kategorier, yttre respektive inre fläckar. De yttre missfärgningarna kan man ibland få bort med hjälp av något enklare tandblekningssystem, ofta handlar det om att systemet gör rent tänderna så att till exempel kaffe- och tefläckar försvinner.
Vissa tandblekningssystem för hemmabruk bygger på ljusbrytande kristaller som gör att tänderna ser ljusare ut och faktum är att även tandkräm med så kallad ”whitening-effekt” kan fungera bra när man vill avlägsna yttre missfärgningar.
De djupare missfärgningarna däremot är svårare att hantera. De finns i mikrosprickor i emaljen och i dentinet (tandbenet under emaljen).

Peroxider

För att få bort dessa används aktiva substanser, karbamidperoxid eller väteperoxid som tränger in i emaljen för att komma åt missfärgade molekyler. Syremolekyler från blekmedlet reagerar med de missfärgade molekylerna i tänderna och bryter de band som håller dem samman.
Ibland marknadsförs produkter som ”Peroxidfria”, vilket är komiskt med tanke på att det just peroxider som är verksamma i tandsubstansen.

Peroxider är verksamma på djupet och tar bort missfärgningar i tandsubstansen.

Därför kommer du till oss

Innan blekningen bedömer vi dina tänder för att säkerställa att en trygg blekning kan ske. Vi tillverkar en personlig gelskena speciellt för dig. Du får professionell hjälp och utförliga anvisningar om behandlingens olika moment. Kanske viktigast av allt är vårt ansvar för dig som patient, vilket bland annat innebär att vi har kunskap och kompetens att hantera situationen om det uppstår problem.