En av våra patienter berättade att hon valde vår klinik för att hon tyckte att våra sköterskor såg så snälla ut

– Det var viktigt för henne, eftersom hon led av det som många kallar tandläkarskräck. Nu heter det inte tandläkarskräck, man är väl inte rädd för tandläkaren som person, det vore  ju förfärligt i så fall.
Det är möjligtvis behandlingen som kan kännas som en olustig aktivitet och då talar vi om Tandvårdsrädsla.

Vi möter varje tandvårdsrädd person i sin rädsla

Fokus på individen och att vi som team kan bygga upp en känsla och förståelse för varför du känner obehag eller är rädd för tandvård är första byggstenen. Vi måste förstå hur det känns att ”vara rädd på ditt sätt” innan vi går vidare med behandlingar.

Susanne Andersson, en ”snäll” tandsköterska

Många metoder mot tandvårdsrädsla

Det finns otaliga metoder och idéer om vad som kan lindra tandvårdsrädsla, allt från kognitiv terapi, avslappningsövningar och ångestdämpande mediciner, till speciell meditativ musik som ska spelas under behandlingen. Naturligtvis är det positivt att det finns så många vägar att välja och man kan naturligtvis kombinera flera metoder och använda dem samtidigt.

Att eliminera och ta bort smärta är ett arbetsmoment där yrkeskunskaper och skicklighet sätts på prov

Det som sällan tas upp i sammanhanget är hur viktigt hantverket är. Hur den som behandlar sätter en bedövning kan vara skillnaden mellan himmel och helvete. 
Att undvika smärta är en av de absolut mest betydelsefulla faktorerna om man ska lyckas med tandvårdsrädda patienter.

Det ska inte göra ont!

På Minnas Tandvård kombinerar vi flera metoder mot tandvårdsrädsla. Vi har en avslappnad och fin miljö, vi har lugnande mediciner för de som så önskar och våra tandsköterskor ser inte bara snälla ut, – De är snälla.

När det gäller hantverket, till exempel hur en bedövning läggs, har vi ett oerhört fokus på att detta ska bli bra. En riktigt lagd bedövning är grunden. Nästa steg i en lyckad smärtfri behandling är att vara noga med att låta den tid gå som krävs för att bedövningen ska ta ordentligt. När behandlingen startat är en god kommunikation och lyhördhet en förutsättning för att upplevelsen fortsatt ska bli bra. Kommunikation under behandlingen med dig som patient är kanske viktigast av allt. Det är du som bestämmer om det gör ont, det är du som kan avbryta behandlingen när som helst, det är du som måste vara trygg hela vägen tills behandlingen är klar. 

En obeskrivlig glädje

Sofie är en yngre tjej med extrem tandvårdsrädsla. Hon tog tåget från Göteborg upp till oss i Uddevalla, därför att hon hade hört talas om att vi har goda resultat med tandvårdsrädda patienter. Hon berättade för oss att hon storgrät hela vägen från stationen till kliniken. Hon var spänd och nervös, eller rättare sagt fullständigt panikslagen när hon kom. Knappt en timme senare strålade hon av glädje och jag tror faktiskt att hon skrattade hela vägen till stationen när hon skulle åka hem.
Vi har genom åren upplevt många sådana här situationer, tandvårdsrädda personer som blivit av med sin rädsla hos oss.
– Deras glädje är bland det bästa man kan uppleva i vårt yrke.