Estetisk tandvård för alla

Lennart och John är herrar i den övre medelåldern, det är något år sedan de fyllde sextio. De har upplevt tandvård, både på femtio- och sextiotalen, då guldtänder och svarta fyllningar syntes i var och varannan mun, kosmetiska förbättringar var något som man kanske i bästa fall hade hört talas om.

Lennarts glugg

När Lennart kom till kliniken första gången hade han en klassisk glugg mellan framtänderna. Han hade haft den i så många år att han funderade inte så mycket på den längre, men vi kom i alla fall fram till att vi skulle ta bort mellanrummet.

Efter behandlingen tittade han på sitt nya leende i spegeln och undrade han varför i hela friden detta inte hade åtgärdats tidigare. Före behandlingen såg Lennart ut som Tore Skogman, efter behandlingen påstår han att han mer liknar Denzel Washington.

Johns nedslitna tänder

John hade som så många andra lappat och lagat sina tänder under många år. Hela munnen såg totalt utsliten ut. När tandläkare pratar med varandra använder de ord som erosion, abrasion, eller attrition, beroende på orsaken till nedslitningen och du har kanske hört något eller några av dessa uttryck.

När en patient som John kommer till kliniken med nedslitna tänder lägger vi upp en plan, dels för hur vi ska eliminera de faktorer som gör att tänderna slits, kanske det krävs en bettskena, men också en plan för hur vi bygger ett nytt vackert leende.
Idag är både Lennart och John stiliga herrar med charmiga leenden. De förstod att vi inte lever på 1900-talet längre och har insett att alla kan vara fina i munnen idag. Det finns ingen anledning att ha fula tänder när dagens teknik och material erbjuder så stora möjligheter.

Ann-Catrin Grasbon har fått smeknamnet ”Picasso” på kliniken för sin stora skicklighet i att handmåla kronor så att de blir i princip omöjliga att skilja från riktiga tänder.